Produkty

Produkty ZP Otice, a.s.

  • OTICKÉ KYSANÉ ZELÍ – tato potravina je vyrobena z bílého zelí, kmínu, hořčičného semínka a soli tradičním způsobem kvašením v kádích.
  • OTICKÉ KYSANÉ ZELÍ ČERVENÉ – tato potravina je vyrobena z červeného zelí, kmínu a soli tradičním způsobem kvašením v kádích.
  • ŠŤÁVA Z OTICKÉHO KYSANÉHO ZELÍ – tato šťáva je získávána z kádí při těžbě Otického kysaného zelí. Má vynikající působení při očistných kůrách.

PŘEDSTAVUJEME NÁMI PĚSTOVANOU ZELENINU

Hlávkové zelí (bílé i červené) se pěstuje převážně ke zpracování Otického kysaného zelí, ke krouhání, skladování a  prodej do obchodní sítě.

Zelí hlávkové bílé

Zelí hlávkovéZelí hlávkové bílé První zprávy o jeho pěstování pocházejí z antického období ze Středomoří, kdy už byly známy i jeho různé formy. Konzumuje se jak v čerstvém stavu (saláty), tak i tepelně upravené nebo kysané. Existuje mnoho druhů a odrůd zelí a podle období sklizně je dále dělíme na jarní, letní, podzimní a zimní odrůdy.

Zelí působí dieteticky, podporuje trávení. Velký zdravotní význam má kysané zelí svým obsahem vitamínu C, antivředového faktoru, kyseliny mléčné a řady dalších cenných látek. Pojídání zelí bývá považováno za prevenci rakoviny trávícího ústrojí. Zelí podporuje imunitní systém a zabíjí nežádoucí bakterie.

Zelí hlávkové červené

Červené zelí se obvykle vaří s octem, aby se zachovala jeho barva. Často se podává ke zvěřině. Také se běžně nakládá. Nizozemci, Dánové a Švýcaři ho dusí s jablky a kořením. Syrové zelí je barevným zpestřením oblohy a salátů.